OBRNUTI DAN 2024.: Svaki je posao težak na svoj način

Ovo je već druga godina kako se u našoj školi provodi Obrnuti dan povodom Dana učitelja. To je dan kada učenici preuzimaju uloge nastavnika, kuharica, spremačica, ravnatelja, tj. svih zanimanja odraslih u školi.

Na početku bijaše natječaj i pisanje molbi za posao

Prvo su učenici morali slati molbu za posao u kojoj su trebali objasniti zašto baš oni trebaju biti odabrani za taj posao, a u petak 11. listopada 2024. bio je Obrnuti dan. Taj dan obišla sam razrede predmetne nastave i vidjela sam učenike kako rade razne poslove, a neki od njih podijelili su s nama svoja iskustva. Dorijan Fajgl i Petar Slijepčević odabrani su za ulogu čistača. Nakon velikog odmora čistili su prostor oko škole te praznili kante za smeće u učionicama. Oni smatraju da je taj posao dosta zahtjevan te da ga ne bi baš htjeli raditi. Petru B. je bilo lijepo dok je bio pedagog. Vidio je kako je to biti pedagog i kaže da on sebe ne bi mogao zamisliti kao pedagoga jer smatra da nema dovoljno iskustva u tom poslu. Petru Odobašiću je bilo odlično kada je bio ravnatelj. Naučio je puno o tome što ravnatelj radi i koliko papirologije ima za riješiti. Tijekom dana dolazili su mu učenici da riješi probleme svađanja te je razgovarao s učenicima. On misli da je posao ravnatelja dosta naporan i težak. Također on kaže da to ne bi mogao trpjeti pa i ne bi bio ravnatelj u budućnosti. Juraj Ciprić bio je kuhar. Nakon užine je brisao stolove i pomogao je kuharicama skupiti smeće i ostatke hrane. Ne bi bio kuhar u budućnosti i smatra da je svaki posao težak na svoj način. 

Učenici bi definitivno htjeli ponoviti Obrnuti dan i sljedeće godine jer je bio zabavan, nezaboravan, zanimljiv i poučan. 

Tekst: Ana Žderić, 8.b 

Fotografije: Karla Noemi Duzich, 6. b