DANI EU BAŠTINE 2024.: Putovanje kroz prostor i vrijeme završilo uz masnu slasnu slavonsku pogaču

Povodom Dana europske baštine 15. listopada 2024. u 11:00 sati održana je prezentacija o pregledu kulturne baštine Brodsko-posavske županije, a predstavljene su i slavonska jela, tj. nepokretna, jestiva nematerijalna baština. 😉

Predavačica je bila Željka Perković, dipl. ing. arh., voditeljica područnog odjela za konzervatorske poslove. Prezentacija je održana u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod i kao prvi događaj manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2024. Cilj prezentacije bio je naučiti mlade osobe o tom poslu i pokazati važnost naše kulturne baštine. Tako smo kroz fotografije i karte lokacija vidjeli koja su najznačajnija materijalna i nematerijalna kulturna dobra našeg graničarskog područja bogate i burne prošlosti – od ostataka života iz prapovijesnog doba do modernih arhitekture i umjetnosti 19. i 20. stoljeća.

U prezentaciji je sudjelovala udruga Vesele šokice koje su nam dale važnu poruku o domaćoj hrani. Također su donijele nekoliko slavonskih jela, a najbolji je dio bio taj što smo na kraju to sve mogli isprobati. Najviše nas je razveselila slasna masna slavonska pogača. Baka Katica Švaganović našem je montažeru Toniju odala recept pogače, a pao je dogovor i o suradnji. Jedva čekamo!

Pripremio: Filip Šokčević, 8.b