KVIZ O TADIJI 2023.: Proslavili rođendan uz koktel “Srce je moje zaljubljeno”

 Kviz se ove godine održavao 7. studenoga 2023. u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Slavonski Brod, ali on ima svoju „bogatu“ prošlost. Od 2010. do 2016. godine kviz se održavao kao natjecanje osnovnih škola grada Slavonskog Broda, a od 2016. godine čak na državnoj razini do epidemije koronavirusom. Tijekom epidemije održavao se online pod nazivom „ Poruka iz daljine“.

Ove godine program je započeo u deset sati 7. studenoga 2023. eliminacijskim testom, stoga je od prijavljenih četrnaest u finale prošlo samo pet osnovnih škola. Našu školu su predstavljale osmašice: Lota Hrkač, Klara Šagovac i Klara Katalinić uz mentoricu Ivanu Merkler. Natjecatelji su zatim posjetili Rastušje, Spomen-dom Dragutina Tadijanović te u Spomen-sobu Dragutina Tadijanovića u Franjevačkom samostanu. Nakon obilazaka Tadijinih adresa natjecatelje su prije ručka dočekali kanapei i kokteli (naravno bez alkohola) koji su pripremali učenici Obrtničko-tehničke škole uz pratnju njihovih nastavnika. Posebno je osmišljen koktel od soka naranče Moje je srce zaljubljeno prema anegdoti u kojoj je upravo naranča odigrala ključnu ulogu pri upoznavanju Tadije i njegove supruge Jelice u vlaku.

U pola pet započeo je kviz u kojemu je sudjelovalo pet najboljih: Osnovna škola “Vladimir Nazor”, Osnovna škola “Ivana Brlić-Mažuranić” , Osnovna škola “Viktor Car Emin” Donji Andrijevci, Osnovna škola “Bogoslav Šulek” te Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” . Svaku školu predstavljala su tri učenika/učenice.  Voditeljicama Neri Filković i Luciji Kovačević u donošenju teških odluka pomagalo je povjerenstvo koje su činili: Matea Žilić (knjižničarka Gradske knjižnice), Dajana Breznik (kustosica Spomen-doma Dragutina Tadijanovića) te Nikola Novosel (naš bivši nastavnik glazbene kulture u mirovini te stručni voditelj tamburaškog sastava i pjevanja u Folklornom ansamblu Broda).  Kviz se sastojao od šest  igara: četiri „pametne“ i dvije zabavne. Pobjednik je bila Osnovna škola “Bogoslav Šulek”.

Čestitke svima – pritom mislimo i na naše učenike i djelatnike te prijatelje iz Obrtničko-tehničke škole koji su skladno odradili puno posla da bi naši gosti uživali u rođendanskom kvizu povodom rođendana našega Pjesnika. Nadamo se da se vidimo ponovo sljedeće godine, ali na državnoj razini.  

                                                                        Tekst: Lucija Kovačević, 7. b 

Fotografije: Mila i Jan Gradić, Velimir Kljajić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *