PROJEKT ČITANJE NE POZNAJE GRANICE: Hrvati u mislećim šeširima, Slovenci crtači stripa

I ove školske godine smo se uključili u Projekt za poticanje čitanja i razvoj različitih vrsta pismenosti Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja i opet ostvarili suradnju sa školom Vrhovci iz Ljubljane s kojom smo prošle školske godine odlično surađivali.

U projektu je ove školske godine sudjelovalo naših 17 petaša koji su čitali knjigu Istina i ljubav Ivana Cankara dok je 10 učenika 4. razreda OŠ Vrhovci iz Ljubljane čitalo Kaktus bajke Sunčane Škrinjarić. I jedni i drugi odabrali su zanimljiva i poučna djela kroz koja su se upoznali s kulturom partnerskih zemalja. Naši učenici su se odlučili prikazati Cankarove autobiografske crtice metodom šest mislećih šešira, dok su učenici iz Slovenije odlučili prikazati bajke Sunčane Škrinjarić u obliku stripa.

Dugo vremena nam je trebalo da se uskladimo, ali smo na kraju uspjeli dogovoriti online susret. Online smo se susreli 14. lipnja 2024. godine i prezentirali svoje uratke jedni drugima. Jezičnu barijeru prevladali smo tako što smo pomoću umjetne inteligencije preveli tekstove svakog pojedinog mislećeg šešira (bijelog, plavog, crnog, zelenog, crvenog i žutog) te pročitali ono što smo osmislili našim prijateljima iz Slovenije. Oni se nisu usudili govoriti hrvatski, nego su nam na slovenskom prezentirali ono što su oni napravili. Nakon online susreta učenici su uz pomoć Google prevoditelja, profesorice Marije Čalušić i knjižničarke preveli tekstove s prezentacije koju su im poslali učenici iz Ljubljane.

Jedno drukčije iskustvo, iskustvo kamera, govora, jezika i susreta putem Google sastanka izmamilo je mnoštvo osmijeha, pozdrava, pljeskova i uzbuđenja. Po svemu sudeći, možete se nadati da ćemo se i iduće godine rado odazvati sudjelovanju u ovom projektu koji je pomaknuo granice u našim glavama i našim srcima.     

​Ivana Brkić Klimpak, školska knjižničarka, savjetnica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *