KUĆA BRLIĆ: Kod Ivane u gostima

Lijepa jednokatnica, podignuta 1882. na glavnom gradskom trgu, popularnom Korzu, kao obiteljski dom Brlićevih danas je spomenik kulture pod zaštitom. U autentičnom povijesnom ambijentu doma Brlićevih stvarale su i nalazile nadahnuće za svoje mnogostrane interese ličnosti koje su značajno pridonijele javnom, kulturnom i političkom životu Broda i Hrvatske, među kojima je svakako najznačajnija Ivana Brlić-Mažuranić, svjetski poznata dječja književnica. U prizemlju obiteljske kuće Brlić nalaze se izložbeni saloni Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.  

         Ivaninu kuću posjetili su osmaši Osnovne škole Antuna Mihanovića 22. i 23. rujna 2022. godine u sklopu nastave Hrvatskoga jezika. Putovali smo cijelom kućom, od sobe do sobe. Prvo smo obišli dnevni boravak te vidjeli Ivanin stol na kojem se događala čarolija na papiru. Svojim bajkama je svojoj djeci, pa i svoj djeci i odraslima definitivno uljepšala djetinjstvo i cjelokupni život. Vidjeli smo i njezin krevet, torbicu, kaput pa čak i njezine cipelice. Zanimljivo je da je Ivana bila jako niska osoba pa joj je i krevet bio dosta malen. Prošli smo kroz obiteljsku knjižnicu te zanimljivu sobu gdje možete vidjeti projekciju Ivane kako nam govori i uvodi nas u svoj svijet knjige. Za kraj našeg putovanja kućom bajki, čitali smo Pismo Ivani književnika Pavla Pavličića, razgovarali te rješavali kvizove o Ivaninim bajkama.  

         Jako nam se svidio ovaj sat Hrvatskoga jezika u gostima kod Ivane, a preporučujem svima koji su u mogućnosti neka posjete to čarobno povijesno mjesto. 

Tekst: Sara Krajtner, 8. a

Fotografije: Jan Gradić, 8.b 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *