LEKTIRA ZA DESET: Čita se kod kuće, analizira u školi, Gradskoj knjižnici i Kući Brlić

3. a sa svojom učiteljicom Marinom Sudarević nakon čitanja lektire Čudnovate zgode šegrta Hlapića na kvizu i radionici u Gradskoj knjižnici pa u Kući Brlić.

Čitati roman o zgodama malenoga dječaka naše dobi u vremenu koje teško možemo i zamisliti bio je pravi izazov za većinu nas u razredu. 

“Čudnovate zgode šegrta Hlapića” je napisala naša književnica Ivana Brlić-Mažuranić. To smo znali od prvoga razreda! A kakav je zapravo Hlapić, e, to smo trebali otkriti. 

Kad je čitanje bilo pri kraju, svi dječaci su željeli biti veseli, pametni, mudri, hrabri, dobri… kao Hlapić, a djevojčice lijepe i snalažljive kao Gita.

Učiteljica nam je najavila radionicu i kviz u Gradskoj knjižnici 14. listopada 2022. godine, a mi smo jedva čekali novu pustolovinu s likovima iz romana i knjižničarkom Mateom Žilić.

Bilo je uzbudljivo, navijački, znalački i gotovo bez pogreške (zbunio nas jedino dječak koji je s Hlapićem na štapu pekao mladi kukuruz na vatri).

Po završetku, Hlapić i Gita nas uputiše u Dom Ivane Brlić-Mažuranić. Činilo se od samog prolaska kroz velika, drvena, ulazna vrata da nas Ivana prati kroz salone i i sobe svoga doma. 

Mahnula nam je s praga kada smo ga napuštali i doviknula da uvijek budemo sretni kao danas, pa će i sunce uvijek žuriti za nama.

                                                                                                                   Tekst: Učenici 3.a razreda

Fotografije: Marina Sudarević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *