KERAMIKA IZ NAŠE RADINOSTI: Vatrena tajna likovnjaka

Okušali smo se u izradi uporabnih predmeta, prije svega šalica i tanjura koje smo radili u nekoliko etapa. Prvo je tu bilo oblikovanje, zatim sušenje, brušenje pa biskvitno paljenje u peći. Tek potom je uslijedilo bojanje keramičkom glazurom, s kojom još i nemamo iskustva – ali nastojimo to unaprijediti. Kada je prošlo glazurno paljenje peći, mogli smo vidjeti lijepi bijeli sjaj. Na kraju srebrna patina dala je završni šarm našim tanjurima. Sve to radili smo u sklopu projekta Iz zemlje rastemo.

Božićni darovi najdražima

Ove tanjure likovnjaci će pokloniti svojim bližnjima za Božić, a možda se i poneki božićni keks ili kuglica nađu na njima.

Božićno selo s tradicijskim slavonskim kućicama

Odvažili smo se i u izradi božićnog sela s tradicijskim slavonskim kućicama u sklopu projekta “En-ten-ETNO” kojeg provodimo zajedno s učenicima OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu. I premda ne pamtimo kada je bio zadnji bijeli Božić, nježnost takvog ugođaja prenijeli smo u svoje radove. Nekoliko kućica poslali smo i našim zagrebačkim prijateljima, a od njih smo zauzvrat primili prekrasne čestitke s tradicijskim motivima Zagreba i okolice.

Ovako su nam se prijatelji iz Zagreba zahvalili

Zadovoljni rezultatima, privodimo ovo polugodište kraju, a novi kiparsko-keramički izazovi čekaju nas i u 2024. godini.

Tekst i fotografije: Lucija Lebić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *