RAZMJENA ZAHVALJUJUĆI ERASMUS+ PROGRAMU: Ugostili smo učenike i nastavnice iz Poljske

  U osmim razredima od 12. do 16. veljače 2024. godine pridružili su nam se Poljaci. Učenici su spavali kod naših učenika, a uz njih su doputovale i dvije učiteljice. Oni pohađaju i rade u privatnoj osnovnoj školi Dwujęzyczne Szkoły Podstawowe Gaudeamus iz Varšave. Imali smo priliku razgovarati s Antoniom Lewandowskim iz Varšave koji je boravio kod našeg učenika Noe Rakića. 

Domaćini upoznaju goste sa Slavonskim Brodom

Antonio nam se najprije predstavio pa zatim odgovorio na neka pitanja. Rekao nam je kako je u Brodu lijepa atmosfera, kako su ljudi jako prijateljski nastrojeni, da su osjećajni i opušteni te da mu se sviđa ovdje kod nas. Antonio ide u privatnu školu, ali unatoč tome školski je sustav jako sličan hrvatskom. Što se nastave tiče, ne može je pratiti na hrvatskom jeziku, ali ako se dovoljno skoncentira, može razumjeti malo našega jezika. Ovo mu je sve bilo novo i svakako zanimljivo iskustvo. 

Naš Noa je rekao kako mu je ovo također bilo zanimljivo: Ovo je super prilika za stvaranje novih prijateljstava i učenje novih kultura. Njegov novi prijatelj Antonio je kod njega sretan, prilagodio se gradu brzo. Šetali su gradom i njegovom gostu se Slavonski Brod baš svidio. Noa bi svakako također volio biti učenik na razmjeni jer smatra da je to jako lijepo iskustvo. 

Noa i Antonio na radionici u školskoj knjižnici

Svi su učenici (domaćini i gosti) aktivno sudjelovali na radionici tijekom koje su jedni drugima predstavljali kulturu i običaje svoga naroda te uz vodstvo obilazili Slavonski Brod. Iskreno se nadamo da su učenici i osoblje naše škole dobri domaćini te da će se ovakvim izazovnim avanturama moći pohvaliti što više osoba. 

                                                                                                                  Tekst: Lucija Kovačević, 7. b

Fotografije: Ivana Brkić Klimpak 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *