FESTIVAL HODANJA: Tadijinom stazom

U subotu 18. svibnja 2024. ispred podvinjske crkve u 9 sati krenula je povorka od tridesetak učenika iz darovite projektne družine i njihovih nastavnica iz OŠ Antuna Mihanovića Slavonski Brod u sklopu Festivala hodanja Tadijinom stazom koji je dio projekta Ne bi li ljepše bilo? (Kako daroviti pojedinac utječe na zajednicu) koji provodimo uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Atmosfera s Festivala hodanja

Hodali smo istim onim putem kojim je pjesnik Dragutin Tadijanović išao iz svoje osnovne škole u Podvinju do rodne kuće u Rastušju. Putem nas je vodio i kazivao nam o mjestima vezanim uz Tadijino djetinjstvo i pjesništvo Miroslav Bjelobrk, skrbnik ostavštine Dragutina Tadijanovića. Učenici su čitali pjesme: Da sam ja učiteljica uz stube s kojih je učiteljica pozivala Tadiju i učenike: „U razred! U razred!“; Nosim sve torbe a nisam magarac kad smo zamaknuli da nas Tadijina učiteljica ne vidi; Skinuo bih šešir pred gospodinom uz križ koji stoji kod ulaza u Rastušje i probavali nositi mlijeko, tj. knjigu kao u pjesmi Moja sestra nosi u grad mlijeko.

Poučna šetnja završila je druženjem u Tadijinom dvorištu kojega grle šuma i vinograd.

U Knjizi posjetitelja obradovao nas je Tadijin zapis:

Pozdravljam (…) i one koji će pohoditi (…) sve moje u rodnoj kući mojoj, u kojoj sam napisao, u mladosti, prve pjesme. (U Rastušju 14. prosinca 1959.)

DOJMOVI UČENIKA:

Lijepo smo proveli jedno subotnje dopodne. Uživali smo u prirodi oko nas i druženju. Vozile su nas nastavnice koje su sudjelovale u Festivalu hodanja. Kada smo došli u Rastušje, lijepo smo se okrijepili: đačkim sendvičem, sladoledom, sokom. Vodič od Podvinja do Rastušja je to baš pričao iz svog srca i vidi se da se potrudio da nam sve osjećaje prenese.

Jako bih voljela ponoviti Festival hodanja. Bilo je prelijepo: od prirode do hrane. Naučila sam puno toga, a najzanimljivije je da je vojska prolazila pokraj njihove škole, da je Tadijin prijatelj počinio samoubojstvo i da je Tadija čekao svog didu satima ispred gostione. Jedino što mi se nije svidjelo jest da nismo ostali duže.

Naučio sam kako je to bilo prije 100 godina, hodati tim lijepim stazama svaki dan od škole do kuće kad su tu bila samo polja. Bilo mi je super i htio bih to ponoviti.

Bilo mi je predivno. Definitivno bih to htjela ponoviti. Mislila sam da je put jako dugačak, ali kad zastaješ svako malo je više opuštajuć. Nije nam ni trebao prijevoz: ja sam mogla pješke i natrag, a vjerujem i drugi.

Darovita družina projekta Ne bi li ljepše bilo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *