PREPORUKA: Duhovit, živ i razigran roman koji ćete rado čitati

Ovu smiješnu, dirljivu knjigu je napisao David Walliams. Jedan je od najčitanijih pisaca dječje književnosti u Velikoj Britaniji. Izdavač knjige je Mozaik knjiga. Ukupno ima 287 stranica i 34 naslova koji se međusobno isprepliću i nadopunjavaju. Ovaj roman govori o avanturama dječaka Bena I njegove ne tako obične bake. 

Glavni lik je Ben kojega roditelji svaki vikend ostavljaju kod bake i žurno odlaze. Dječak se nikada nije radovao petku ni bakici koja je dosadna i smrdi na kupus. Sve do jednog dana kada je u kući svoje bake pronašao kutiju prepunu dragulja. Tada mu je sve postalo sumnjivo. Ubrzo saznaje da ona nije tipična sijeda bakica koja cijele dane kuha kupus, već je ona najveća kradljivica dragulja. Tijekom godina krala je sve što je stigla, ali nikada se nije usudila ukrasti kraljevske dragulje iz londonskog tornja. Ben odluči organizirati najveću pljačku stoljeća, a glavni kriminalci su bili on I njegova bakica. 

Naslov ovoga djela me odmah privukao jer riječi bandit i bakica ne idu zajedno. Mogla sam pretpostaviti da će ovaj roman biti zabavan, smiješan te drukčiji od drugih. Osim izvrsnog humora, ova priča govori o obiteljskim odnosima i problemima kao otuđivanje članova obitelji; dječaka od roditelja, dječakovog oca od vlastite majke, dječaka od bake. Smatram da je ovakav spoj humoristične priče i ozbiljne teme izvrstan  jer uz zabavu učimo o obiteljskim odnosima s kojima se svatko od nas može susresti. Knjiga je posebna jer daje odličan primjer kako stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine te da ne smijemo osuđivati ljude bez da ih doista upoznamo.  

Knjiga mi se jako svidjela i svima bih je preporučila. Vrlo je poučna, na prigodan način govori kako mladi postupaju prema starijima. Čitajući knjigu, možemo vidjeti da stare osobe nisu dosadnjakovići kao što mnogi misle, da imaju mnogo zanimljivih stvari za ispričati te da je njima potrebna pažnja, posebno u starijoj dobi kada ih zdravlje više ne služi.  

Preporučila bih i roditeljima da pročitaju ovu knjigu kako bi se podsjetili koliko su im bakini dobronamjerni savjeti kao i iskustvo pomogli u podizanju djece. 

                                                                              Rebeka Soldo, 8. a 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *