POSJET UDRUGE ZMIJOLOVAC: Iako se zmija boji čovjeka, najbolje je pobjeći kad je vidimo

Nikad više pitanja i pažnje na predavanju zmijolovca Darka Karamazana

Zmija otrovnica svojim otrovom omamljuje plijen te ga paralizira da ga može lakše pojesti. Jedna od zmija otrovnica je riđovka, ima veliku glavu, uski vrat i debelo tijelo koje je manje od poskokovog, na leđima ima kosu isprekidanu prugu koja joj služi za prikrivanje.  Riđovka se hrani miševima, mladim pticama, ptičjim jajima, žabama, gušterima i nekad sljepićima. Poskok ima trokutastu plosnatu glavu, roščić na vrhu njuške te izlomljenu prugu na leđima. U ustima ima dva otrovna zuba povezana s otrovnom žlijezdom. Treća otrovnica je planinski žutokrug.

Zmija pomoću jezika osjeća vibracije na tlu po kojima zna da joj se približava plijen. Kemijski najjači otrov s našeg područja ima poskok. Njegov ugriz za čovjeka može biti smrtonosan.  Hrani se kao i riđovka: miševima, pticama, gušterima i drugim zmijama. Poskok žrtvu najprije usmrti otrovom, a onda proguta. 

Ako imamo problem da nam zmija zaluta u kuću ili se uvuče u automobil, trebamo nazvati 112 ili naše zmijolovce Vladu Lađarevića i Darka Karamazana. Oni će zmije u posebnim kutijama premjestiti u njihovo prirodno stanište. 

Treba zvati 112, a oni će zvati najpoznatijega zmijolovca Darka iz Šumeća

Najbolje od svega na ovom predavanju bilo mi je vidjeti slike otrovnih i neotrovnih zmija koje su naši zmijolovci uspješno ulovili.  

Šimun Čonka, 5.b 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *