PROJEKT “IZ ZEMLJE RASTEMO”: Radionica glinenih šalica

Na početku stvaranja šalice bijaše štipkanje

U učionici Likovne kulture 27. studenoga 2023. godine održala se radionica u sklopu projekta “Iz zemlje rastemo” u kojoj su sudjelovali učenici posebnog razrednog odjela i učenice koje pohađaju likovnjake. Radionicu je vodila nastavnica Lucija Lebić uz pomoć učiteljice Lucije Novak te asistentica u nastavi. Na toj radionici smo oblikovali šalicu od gline. Nastavnica Lucija Lebić objašnjavala nam je što je to glina i kako se na starinski način može napraviti šalica.

Još samo drškica i šalica je spremna za pečenje

Prvo smo trebali istisnuti sav zrak iz gline tako da ju oblikujemo u kuglicu i malo jače tuckamo o dlan. Takvu glinenu kuglicu pomoću palca i ostalih prstiju oblikujemo doslovce štipkajući ju sa svih strana, zato se takav način rada i zove pinching (eng. “štipkanje”). Kada smo postigli oblik šalice, nedostajala nam je samo drška. Nju smo oblikovali od malenog crvića gline, a pričvrstili smo je na šalicu pomoću ljepila za glinu koje se zove slip. Slip se lako napravi od komadića gline koji se razmuti u vodi. I tako se napravi šalica.

Antistresna terapija

Na radionici je bilo lijepo i zabavno svoj djeci i odraslima, a bilo je i jako dobro napravljenih šalica. Taman za neku finu čajanku!

Divljenje našim šalicama 😉

Tekst: Marija Bertović, 5. a

Fotografije: Klara Martinović, 5. a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *